lauantai 28. heinäkuuta 2012

Karttaperhonen

Olen hyvin varovainen näiden tunnistelujen suhteen, mutta olettaisin näiden olevan karttaperhosia Araschnia levana.


Kommentoikaa toki, jos tunnistus on vallan pielessä. 


Parhaillaan pähkäilen muutaman sinisiiven ja ison perhosen määritystä. Voisin melkein laittaa pääni pantiksi, että isot liitelijät ovat keisarinviittoja, mutta varmistelen vielä.Perhonen on kuvattu 25.7.2012. Päivä oli aurinkoinen, paikka pienen metsätien piennar. Lähellä peltoja ja myös viljelemättömiä peltoja. Tuuli heilutteli perhosta ja kukkaa oikein urakalla ja kohdistaminen oli hieman onnen kauppaa.

***
Tänään pihallamme kisaili kaksi perhosta. Välillä ne nousivat korkeuksiin ja taas laskeutuivat alas. Toinen niistä tuntui viihtyvän pihanurmen ajamattomalla puolella nuuskimassa kukkia tai kasveja.
En tiedä. Ehkä ei kannatakaan ajaa tuota nurmikkoa/heinikkoa sileäksi, jos pihalla rehottavan heinikon seassa viihtyy tuollaisia siivekkäitä.

Hyvänen aika. Nyt kun kuvat ovat vierekkäin, äskeinen perhonen on aivan erilainen, mitä 25. päivä metsätien pientareella kuvattu. Kysymys siis kuuluu, mikä on ylin perhonen? Se on kuvattu muutaman sadan metrin päässä tämänpäiväisestä. Sen alapuolesta ei saanut kuvaa.

Karttaperhonen?


Näiden kanssa touhua riittää:5 kommenttia:

 1. Karttaperhoselta tuo näyttää tämänkin oppaan perusteella, toinen sukupolvi on tällainen tumma. Hienot kuvat!
  Ja nams kanttarelleille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta Vikki ja kiitos vastauksesta!

   Onko tuo ylempikin kartta? Sillä on jotenkin paljon pulleammat siivet, mitä luulet?

   Nyt niitä on syöty ja syödään. Riittää omiksi tarpeiksi, että lähisuvulle asti, heh.

   Poista
 2. Ei oo miusta perhosen tunnistajaksi, mutta ämpärissä olevista keltaisista ihanuuksista tiedän, mitä ne on! Vattuja on tullut, voin ihan sanoa, että nyt vatuttaa oikein kunnolla, mutta kaikenlaiset ukkosen myräkät+ hirmuinen kostea kuumuus ovat tänään vähentäneet puskiin hipsimistä. Mukavaa viikkoa1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Tiinatei!
   Eilen ei todellakaan uskaltanna vattupuskiin lähteä. Hirmuista jytinää oli, olohuoneen ikkunat vain vavahtelivat. Oliko teillä kovat myris?

   Villivaapukoita on kyllä ehdittävä jossain välissä hakemaan.
   Kiitos, lämmintä ja satorikasta viikkoa sinnekin!

   Poista
 3. Juu, paukkui ja jyski ihan kunnolla ja sähköt räpsivät kuin diskovalot. Meillä vatut ovat pelkkiä villisiä, itse asiassa asumme vatukossa. Tonttikaupan ihana kaupanpäällinen.

  VastaaPoista