perjantai 31. elokuuta 2012

Koneen hoitoa

Pitiks tuokin nyt mennä purkamaan, tuumi mies töistä palattuaan ja katsoi hieman vinosti pihalle perustamaani  koneistamoa.


Mikä siinä on, ettei ikinä saa kannustusta näissä koneen / laitteen korjaushommissa : )

Vuosituhannen alussa tein hänen töissä ollessaan hyvän työn. Avasin tietsikan keskusyksikön ja imuroin huolella sisuskalut, kauhea määrä siellä pölyä olikin. Purin hiiren ja putsasin sisällä olevan pallon. Kaamea älämölö syntyi, kun esittelin työni tuloksia. Tietsikka lakkasi huutamasta ja hiiri toimi kuin elävä.

Ruohonleikkuri on käynyt huonosti jonkin aikaa. Yritin illalla ajella sillä ja samalla kuuntelin naapurin ruohonleikkurin ääntä. Sen ääni on niin tasainen ja tehokkaan oloinen. Menin vierailulle.
Siellä oli uusi ruohonleikkuri. Potkittiin vähän aikaa sen renkaita, hänen vanhan koneensa renkaita ja siirryttiin meidän pihalle potkimaan meidän leikkurin renkaita.

Siinä sitten aikamma pähkittyä, ajattelin, että voisihan tuon purkaa. Purkamatta ei toimi ja purkamisen jälkeen, noh, ehkä ei toimi sittenkään. Sama lopputulos joka tapauksessa. Aina pitää yrittää.

Netistä muuten löytyy hyviä ohjeita, jos ruohonleikkuri ei toimi tai toimii huonosti. Luin rikki menneistä tai löyhistä kalvoista ja liian pitkistä vaijereista. Siis purkamaan.

Mitään kalvon tapaista ei tullut vastaan pitkään aikaan. Vihdoin löytyi tiiviste, joka on myös kalvonomainen.

Sain ennen pimeän tuloa purettua aika paljon. Katsoin taas netistä ohjeita ja siellä oli mainittu, ettei erästä aluetta kannata purkaa. Ehdin kuitenkin purkaa senkin alueen atomeiksi. Olen sitä mieltä, jos ei kannata purkaa, niin ehkä ei kannata laittaa niitä takaisinkaan. Jos purkaminen on turhaa, niin luulisi, että käytön kannaltakin ne ovat turhia.

Tänä aamuna luin taas niitä nettiohjeita. Kone on varmatoiminen. Totta. Kohta kymmenen vuotta on käydä jyskyttänyt moitteettomasti ja kuinka kauan lie talon edellisillä omistajilla.

Tänä aamuna vasta hoksin nettiohjeesta, että kalvon ja sytytystulppien lisäksi pitää tarkistaa ilmanpuhdistaja. Sytytystulpan tarkistin ja putsasin jo aikaa sitten.

Lisää purkamista.

Varaosakaupan pihalla näin toista naapuria. Purkamani möykky on pakoputki, eikä ilmansuodatin.
- No, missäs se on?
-Ihan siinä koneen päällä.

Ah, sen purin ihan ensimmäisenä ja ajattelin, että tää se vasta turha kalikka onkin. Ihan tyhjä sisältä, eikä jälkeäkään mistään kalvosta. SE on ilmansuodatin. Joku on jo aiemmin poistanut sieltä suodattimen.

Varaosakaupassa ostin kalvon eli tiivistesarjan, vieterin, öljyä ja ilmanpuhdistimen "pesusienen". Uuden tulpan unohdin ostaa. Öljyt  pitäisi kuulema vaihtaa säännöllisin väliajoin. Ikinä ei ole vaihdettu.

Samalla kysyin tarjoukset uusista ruohonleikkureista.

Jos nyt sattuisi käymään niin, etten saa machinaa kuntoon : )

Linkki kotikorjaajille, Eero on tehnyt älyttömän hyvät ohjeet:
Ruohonleikkurin entraaminen

Ja sitten "verstaalle".

Ai juu. CRC on aivan järisyttävän hyvä aine, kuuluu jokanaisen korjauspakkiin. Kaikki osat irtoavat sitä käyttäen iloisesti.

Ja koneen keskiosaa kannattaa varoa. Siinä on hirvittävän tehokas magneetti. Imaisee koko ajan työkalut itseensä kiinni.

...jatkuu...
5 kommenttia:

 1. :D kyllä sie sen kuntoon saat, uskon ihan varmasti, oikeastaan satavarmasti, tiedäthän sen tahdon joka vie harmaan kiven läpi ja siullehan nämä kivet ovat tuttuja :)
  Ja yks pointti vielä näytä niille kaikille, pidän pekkuja mitä näiltä hommiltani ennätän. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Olen kyllä tiennyt, että olet varsin monitaitoinen, mutta että moottoritkin! Jos innostut hommasta todella ja tarvitset treenausvälineitä, niin meidän pihamökissä on yksi vanha ruohonleikkuri. Sitä ei ole kertaakaan ole tällä kylällä edes yritetty käynnistään, kun me leikataan leipämoottorilla toimivalla. Sekin (siis sen moottori) kyllä käynnistyy välillä aika yskien...

  VastaaPoista
 3. Hyvä hyvä, niin sitä pitää! Malttamattomana odotan, kuinka projektisi onnistui. Kuka sitä on sanonut, että remonttihommat olisi yksistään miesten töitä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille kommenteista ja kannustuksesta!

  VastaaPoista