sunnuntai 26. elokuuta 2012

Sadonkorjuuta ja perhosia

Sesonki.


Metsät ovat turvoksissa syötävää. Puolukoita näyttää tulevan runsaasti. Mustikat ovat pingispallon kokoisia (karjala-lisä). Vaikka ovatkin kiskoneet itsensä vettä täyteen, uskon niiden sisältävän saman verran vitamiineja kuin normaalisti. Niitä pitää vain syödä enemmän ja sehän meille passaa.

Sieniä on yllättävän vähän. Tai niitä mitä on, löytyy runsaasti. Kanttarelleja ja mustatorvisieniä. Tarkoitin lähinnä lajien määrää. Herkkutatteja ei ole löytynyt montaakaan ja usein ne ovat olleet matojen mestana.
Suppilovahverosato jää nähtäväksi.

Tuota piti oikein mennä kauempaa kuvaamaan. Ajattelin kuvata sappitatin sille tyypillisessä ympäristössä. Se olikin herkkutatti. Ja madoton. Muurihaiset ovat ilmeisesti pitäneet matoarmeijan loitolla. Noukin tatin matkaan. Miten voi herkkutatti kasvaa muurahaispesässä, onko muilla havaintoja?

Naapurin kasvattamia herkkuja. Kyllä kelpaa : )

Eilen keräsin hieman pinaattia ja tein niistä keiton. Osui ja upposi. Herkkusuut vetivät kattilallisen kerralla. Tänään uusi satsi.

Kesäkurpitsoista on tehty keittoa ja tehdään. Uusi satsi kesäkurpitsoita odottaa käsittelyä. Punajuuria nostin muutamia kokeillakseni niistä uunissa tehtyjä punajuurilohkoja. Äitini on, kuten mainittua, innokas kasvattaja. Keruu ja jatkokäsittely on hommiani. Ja mikäs siinä, ruuanlaitto on mielyttävää hommaa. Kasvattaminen ei ole ollenkaan helppoa.Kurpitsakukka ja kurpitsakuvat vuodelta 2010. Samantyyppistä satoa pukkaa tänäkin vuonna.

Perhosia liihotteli eilen runsain määrin. Keisarinviittoja lenteli kaksi tai kolme urosta ja yksi naaras.
Perhoskuvat Etelä-Karjala, 26.8.2012

 Keisarinviitta Argynnis paphia valesina, ehkä. Tai sitten kauhtunut normirouva.

 Amiraaliperhonen Vanessa atalanta. Yksi ainut havainto tälle vuodelle.

Neitoperhonen Aglais io. Näitä on tänä vuonna runsain määrin. Kuvissa ei ole käytetty salamaa, vaikka siltä näyttääkin. Valo oli jotenkin erikoinen.

Nyt kapustan varteen : )
6 kommenttia:

 1. Nuo kasviskuvat ovt niin herkullisia voi kun voi ojentaa kätensä ja nauttia!
  En ole amiraaliperhosta nähnyt ollenkaa.
  Siulle on HAASTE blogissani nappaa kiinni halutessasi.
  Mukavaa sununtaipäivää!

  VastaaPoista
 2. Näin paljon herkkui. Voi mahoton.

  Sienessä en ole vielä käynyt, nyt pitäisi jo varmaan. Joku oli löytänyt kantarelleja täältä vasta nyt - ehkä ne ylempänä kypsyvät myöhemmin? Suppiksia odotellen.

  VastaaPoista
 3. Ai, että teilläkin on mustikoita :D
  En ole ollut mitenkään haka noiden siivekkäisen kanssa, mutta nyt opin kuvastasi, että ne perhoset, mitkä lojuvat (?) päivät pitkät meidän komeissa maksaruohoissa, ovatkin neitoperhosia. Siivissä on myös upeita sinisiä sävyjä. Miulla ei ole muuta tunnistuksen apuvälinettä kuin UPM:n perhosjuliste.

  VastaaPoista
 4. Hyvää huomenta!

  Vikki, amiraalit taitavat olla vähissä tänä kesänä. Edelleen yksi ainoa havainto.
  Kiitos haasteesta ja mukavaa elokuista tiistaita!

  Pirjo, toivotan teille runsaita sienisatoja : )Mielenkiinnolla odottelen bloggaustasi sienisaaliista ja miksi ei marjoistakin
  : )

  Tiinatei, juu, mustikkaa löytyy. Kuvan köllikät pohjos-karjalast, mis kaik on suurta.

  Oh, SE perhosjulistehan on huippu! Aivan keräilytavaraa. Löytyisiköhän Huutiksesta sellaista? Olin unohtanut sellaista olevankaan.

  VastaaPoista
 5. Nuo kurpitsat on sitten joka vuosi teillä valtavia ja muhkeita. Muistan kun joskus vuosia sitten kaiversin teiltä saamallani teroitetulla lusikalla Halloween-kurpitsaa. Oi muistoja ja tunnelmaa. Nythän ne ajat taas alkaa kohta olla, kurpitsa-ajat. Hauskoja kuvia tatista ja ötököistä! Miten on mahdollista, että sieni kasvaa muurahaispesässä? o-O t, K.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta, K!
   Ah, aikoja. Pitkiin aikoihin ei ole ollut aikaa koverrella halloweenikurpitsoita. Toivottavasti tänä syksynä ehtisi.

   Tatteja kyllä kasvaa muurihaiskekojen kyljessä, mutta yleensä ne ovat sappitatteja : ) Ne eivät ole niin herkullisia.

   Poista